Zapiekanka à la pizza
Masz niewiele czasu, by ugotować dwudaniowy obiad? Polecamy szybką, tanią i smaczną zapiekankę dla całej rodziny!
Taka zapiekanka to sycące i smaczne danie 123RF/PICSEL
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż ziemniaki, oprósz solą.
Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone włóż do miski, wbij jedno jajko, dodaj cebulę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem, wyrób. Rozłóż na mięsie, wyrównaj.
Papryki umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Por oczyść, pokrój na plasterki. Na mięsie porozkładaj plasterki bakłażana, cukinii i paprykę. Posyp porem.
Pozostałe jajka roztrzep ze śmietaną, serem, oprósz solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Piecz ok. 40 min w 175°C, aż wierzch się zarumieni.
***
Zobacz także:
"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat