Składniki: - 200 g dyni (obranej i pozbawionej pestek), - 7-8 pomidorów Sos beszamelowy: - 6 łyżek masła, - 5-6 łyżek mąki, - 4 szklanki mleka, - sok z 1 cytryny, - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, - 200 g startego żółtego sera, - sól, biały pieprz Sposób przygotowania: Dynię pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki wielkością zbliżone do kawałków dyni. Sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, cały czas mieszając, aby powstała gładka masa. Następnie wlej mleko. Gdy sos trochę odparuje, dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Zdejmij z ognia. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki warzyw i zalej pozostałym sosem. Całość posyp startym serem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.