Reklama

Reklama

Zapiekanka bobotie

Aromatyczna, mięsno-warzywna zapiekanka inspirowana tradycyjną potrawą z Czarnego Lądu podbije serca wszystkich miłośników sycących dań obiadowych z piekarnika.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kromka pszennego chleba (bez skórki)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 6-8 suszonych moreli
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • mała garść rodzynków
  • 1 starta surowa marchewka
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1-2 łyżki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła

1. Chleb namaczamy w mleku.

2. Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.

3. Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

4. Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach. 

Reklama

RADA: Zapiekankę można uzupełnić dodatkiem startego żółtego sera - zgodnie z upodobaniami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje