Składniki na 4 porcje: - po jednej czerwonej i zielonej papryce, - 2 duże marchewki, - cebula, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 300 g mieszanego mięsa mielonego, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - sól, pieprz, - 3 gałązki bazylii, - kg drobnych ziemniaków, - 2 gałązki tymianku, - 4 łyżki bułki tartej, - 4 łyżki tartego parmezanu, - 150 g śmietany, Bazylia do dekoracji Przygotowanie: Papryki, marchewkę, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy przesmażyć mięso, dodać warzywa, smażyć razem. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dolać 200 ml wody. Chwilę pogotować, dodać pokrojone listki bazylii. Rozdzielić do 4 foremek do zapiekania. Ziemniaki obrać. Każdego ziemniaka kolejno ułożyć na łyżce i ponacinać aż do brzegu łyżki. Również rozdzielić do foremek, lekko docisnąć i skropić łyżką oliwy. Posiekany tymianek, bułkę tartą i parmezan, zmieszać i posypać tym zapiekanki. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut. Skropić śmietaną i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Ew. przykryć pod koniec. Dekorować bazylią. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal