Zapiekanka bolońska z mozarellą

Niezawodna na szybki obiad lub ciepłą kolację

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 8 minut. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewkę obierz, pory oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili, resztę warzyw oraz mielone mięso. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 
2. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Bazylię umyj, osusz, trochę zostaw, resztę posiekaj i dodaj do mięsa z warzywami. Mięsną masę wymieszaj z makaronem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż ser pokrojony w plasterki. Piecz 20 minutw temp. 200°C. Udekoruj odłożoną bazylią.

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas