Zapiekanka bolońska z mozarellą
Niezawodna na szybki obiad lub ciepłą kolację

Składniki
- 30 dag grubego makaronu (np. penne)
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 15 dag porów
- l3 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy
- 20 dag sera mozzarella
- sól
- pieprz
- 1 pęczek bazylii
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 8 minut. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewkę obierz, pory oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili, resztę warzyw oraz mielone mięso. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 2. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Bazylię umyj, osusz, trochę zostaw, resztę posiekaj i dodaj do mięsa z warzywami. Mięsną masę wymieszaj z makaronem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż ser pokrojony w plasterki. Piecz 20 minutw temp. 200°C. Udekoruj odłożoną bazylią.