Zapiekanka brokułowo-marchewkowa
Jedz więcej warzyw!
- Składniki na 4 porcje:500 g brokułów
- 375 g marchewki
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 szalotka lub cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 lisków mięty
- 50 g masła
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 20 g maki
- 0,25 l mleka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka bulionu instant
- 2-3 łyżki bułki tartej
- Tłuszcz do formyPrzygotowanie:
Warzywa umyć, obrać. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki na kawałki, brokuły podzielić na różyczki. Marchewkę i ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Po 5-6 minutach dodać brokuły. Warzywa odcedzić i umieścić w natłuszczonej formie.
Szalotkę pokroić na drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Listki mięty pokroić. 30 g tłuszczu roztopić w rondelku i przesmażyć cebulę, czosnek, rozmaryn tymianek i miętę. Wmieszać mąkę, a następnie mleko (cały czas mieszając). Jogurt wymieszać z żółtkami i również dodać, nie doprowadzać do wrzenia. Doda 2 łyżki parmezanu, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bulionem. Wlać do warzyw, posypać bułką i pozostałym parmezanem oraz pozostałym masłem pokrojonym w płatki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-40 minut. Dekorować świeżymi ziołami.
- Czas przygotowania: 90 minutJedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal