Reklama

Reklama

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną to doskonała propozycja dla fanów tradycyjnych, sycących potraw. To trafione danie na chłodniejsze dni. Sprawdźcie, czy zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną według naszego przepisu przypadnie wam do gustu.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 150 g boczku
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • majeranek
  • papryka słodka wędzona
  • tymianek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną - przygotowanie


1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, gotować w osolonym wrzątku 7-8 minut, odcedzić.

2. Podsmażyć cebulę z boczkiem, dodać kiszoną kapustę, paprykę wędzoną i tymianek, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.

3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić pieprzem i solą.

4. W naczyniu do zapiekania układać kolejno ziemniaki i kapustę, powtarzając dwukrotnie. Całość zalać mieszanką jajek i śmietany.

5. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.

6. Podawać na ciepło.

Spróbuj też innych zapiekanek:

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa

Pyszna zapiekanka z parmezanem

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje