Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną
Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną to doskonała propozycja dla fanów tradycyjnych, sycących potraw. To trafione danie na chłodniejsze dni. Sprawdźcie, czy zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną według naszego przepisu przypadnie wam do gustu.

Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 150 g boczku
- 250 ml śmietany
- 2 jajka
- majeranek
- papryka słodka wędzona
- tymianek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną - przygotowanie
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, gotować w osolonym wrzątku 7-8 minut, odcedzić.
2. Podsmażyć cebulę z boczkiem, dodać kiszoną kapustę, paprykę wędzoną i tymianek, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić pieprzem i solą.
4. W naczyniu do zapiekania układać kolejno ziemniaki i kapustę, powtarzając dwukrotnie. Całość zalać mieszanką jajek i śmietany.
5. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
6. Podawać na ciepło.
Spróbuj też innych zapiekanek:
Zobacz również: