Pyszna zapiekanka

Jest wyjątkowo smaczna. Możesz ją zrobić i na obiad, i na kolację.

Dodatki możesz zmodyfikować według własnego pomysłu
Dodatki możesz zmodyfikować według własnego pomysłu 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania: 

Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry i krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku (nie dłużej niż 5 minut). Po odcedzeniu rozkładamy je na papierowym ręczniku, by dobrze odsączyć wodę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy krótko na dużej patelni. Zmniejszamy płomień i dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do szklanego dzbanka wbijamy jajka, wlewamy jogurt, dodajemy szczyptę soli i pieprzy. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. 

Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę ziemniaczanych plastrów, na niej szpinak i drugą porcje ziemniaków. Całość szczodrze polewamy zawartością szklanego dzbanka, dbając by gęsty sos miał dostęp do każdej warstwy zapiekanki. Posypujemy serem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ważne by warzywa były miękkie, a ser przybrał złotawe odcienie.

Po krótkim przestudzeniu zapiekanka jest gotowa do serwowania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas