Reklama

Reklama

Pyszna zapiekanka

Jest wyjątkowo smaczna. Możesz ją zrobić i na obiad, i na kolację.

Składniki

  • 800 g ziemniaków,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 8 łyżek startego sera typu parmezan,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Reklama

Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry i krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku (nie dłużej niż 5 minut). Po odcedzeniu rozkładamy je na papierowym ręczniku, by dobrze odsączyć wodę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy krótko na dużej patelni. Zmniejszamy płomień i dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do szklanego dzbanka wbijamy jajka, wlewamy jogurt, dodajemy szczyptę soli i pieprzy. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. 

Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę ziemniaczanych plastrów, na niej szpinak i drugą porcje ziemniaków. Całość szczodrze polewamy zawartością szklanego dzbanka, dbając by gęsty sos miał dostęp do każdej warstwy zapiekanki. Posypujemy serem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ważne by warzywa były miękkie, a ser przybrał złotawe odcienie.

Po krótkim przestudzeniu zapiekanka jest gotowa do serwowania.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje