Reklama

Reklama

Zapiekanka curry

Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj tego!

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 łagodna cebula (np. cukrowa) lub 2 dymki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku lub 1/2 łyżki pasty curry
  • po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 listki kafiru lub laurowe
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry lub kozieradki
  • szczypta pieprzu
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj przyprawę curry, kurkumę, kolendrę, pieprz, połącz je z sokiem z limonki i imbirem. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, utrzyj na gładką pastę. Pałki umyj, dokładnie osusz. Mięso posmaruj przygotowaną pastą. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa. Chili potnij w krążki. Mięso zalej jogurtem, posyp chili i odstaw do lodówki na całą noc. 

2. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj cienko olejem kokosowym. Przełóż mięso razem z zalewą. Dołóż rozdrobnione listki kafiru. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 70 minut. Pamiętaj, aby mięso obracać w trakcie pieczenia. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje