Zapiekanka drobiowa z serem halloumi

Pomidory oraz papryka zapieczone z aromatycznymi dodatkami i mięsem to świetny pomysł na szybki obiad albo kolację na ciepło. Wypróbuj nasz przepis, a zapiekanka z serem halloumi na stałe zagości w twojej kuchni.

Zapiekanka drobiowa z serem halloumi
Zapiekanka drobiowa z serem halloumi123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe

  • 40 dag sera halloumi
  • 8 pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • po 2 małe strąki czerwonej i żółtej papryki
  • 20 dag wędzonego fileta z kurczaka

- dodatkowe:

  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z pięcioma łyżkami oliwy. Dodaj oregano do smaku.

Ser halloumi pokrój na plasterki, skrop połową przyprawionej oliwy i odstaw na 30 minut.

Rozetnij papryki, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w szerokie paski. Cebule obierz, potnij w plasterki. Pomidory umyj - możesz je też sparzyć i obrać, oczyść z pestek, miąższ pokrój na średniej wielkości kawałki. Filet potnij w kostkę.

Warzywa wymieszaj w miseczce. Oprósz je solą oraz pieprzem. Skrop resztą oliwy z przyprawami. Dodaj mięso i ser, przemieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej udekoruj listkami bazylii.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?