Zapiekanka drobiowa z serem halloumi
Pomidory oraz papryka zapieczone z aromatycznymi dodatkami i mięsem to świetny pomysł na szybki obiad albo kolację na ciepło. Wypróbuj nasz przepis, a zapiekanka z serem halloumi na stałe zagości w twojej kuchni.
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z pięcioma łyżkami oliwy. Dodaj oregano do smaku.
Ser halloumi pokrój na plasterki, skrop połową przyprawionej oliwy i odstaw na 30 minut.
Rozetnij papryki, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w szerokie paski. Cebule obierz, potnij w plasterki. Pomidory umyj - możesz je też sparzyć i obrać, oczyść z pestek, miąższ pokrój na średniej wielkości kawałki. Filet potnij w kostkę.
Warzywa wymieszaj w miseczce. Oprósz je solą oraz pieprzem. Skrop resztą oliwy z przyprawami. Dodaj mięso i ser, przemieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej udekoruj listkami bazylii.