Zapiekanka góralska

Poznaj góralską wersję zapiekanki.

Zapiekanka w wersji górskiej to solidna dawka energii
Zapiekanka w wersji górskiej to solidna dawka energii123RF/PICSEL

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w krążki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w słupki. Ser żółty grubo zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę z boczkiem i cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i papryką. Zapiekać 20 minut w 180°C.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas