Zapiekanka góralska
Poznaj góralską wersję zapiekanki.

Składniki
- 6 ziemniaków
- 6 dużych pieczarek
- po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 20 dag żółtego sera
- 15 dag kiełbasy
- 15 dag boczku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- papryka w proszku
- sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w krążki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w słupki. Ser żółty grubo zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę z boczkiem i cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i papryką. Zapiekać 20 minut w 180°C.