Reklama

Reklama

Zapiekanka piątkowa

Zapiekana propozycja obiadokolacji dla wszystkich wielbicieli morskich smaków. Ma tylko jedną wadę - znika zdecydowanie zbyt szybko.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g ziemniaków
  • 1 mały brokuł lub 1/2 większego
  • 200 g żółtego sera
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. 

2. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy na ćwiartki.

3. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy osobno w lekko osolonym wrzątku przez trzy minuty (nie dłużej!).

4. Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części.

5. Sos: W miseczce łączmy 100 ml śmietanki z jajkiem i połową koperku, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia i brokułowe różyczki. Zalewamy całość sosem, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. 

7. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Pieczemy zapiekankę ok. 35 min., po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim zapiekankę na 10 min. Gotową posypujemy pozostałym koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje