Zapiekanka piątkowa
Zapiekana propozycja obiadokolacji dla wszystkich wielbicieli morskich smaków. Ma tylko jedną wadę - znika zdecydowanie zbyt szybko.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo.
2. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy na ćwiartki.
3. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy osobno w lekko osolonym wrzątku przez trzy minuty (nie dłużej!).
4. Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części.
5. Sos: W miseczce łączmy 100 ml śmietanki z jajkiem i połową koperku, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia i brokułowe różyczki. Zalewamy całość sosem, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
7. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Pieczemy zapiekankę ok. 35 min., po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim zapiekankę na 10 min. Gotową posypujemy pozostałym koperkiem.