Zapiekanka piątkowa
Zapiekana propozycja obiadokolacji dla wszystkich wielbicieli morskich smaków. Ma tylko jedną wadę - znika zdecydowanie zbyt szybko.

Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g ziemniaków
- 1 mały brokuł lub 1/2 większego
- 200 g żółtego sera
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 1 jajko
- 1-2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
- sól, pieprz
- tłuszcz do naczynia żaroodpornego
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. 2. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy na ćwiartki.3. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy osobno w lekko osolonym wrzątku przez trzy minuty (nie dłużej!).4. Łososia oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części.5. Sos: W miseczce łączmy 100 ml śmietanki z jajkiem i połową koperku, doprawiamy solą i pieprzem.6. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia i brokułowe różyczki. Zalewamy całość sosem, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. 7. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Pieczemy zapiekankę ok. 35 min., po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim zapiekankę na 10 min. Gotową posypujemy pozostałym koperkiem.