Zapiekanka po farmersku na ostro
Posmakuje każdemu!
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Gotuj je 10 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Chili oczyść, odetnij kilka plasterków papryczki do dekoracji, resztę strączka posiekaj.
2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Potem wymieszaj je z mięsem. Dodaj chili, tartą bułkę, jajko oraz musztardę. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
3. Wybierz 12 najmniejszych różyczek kalafiora. Oblep je masą, formując kulki. Smaż je na pozostałym oleju 5-8 minut. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Obłóż resztą kalafiora.
4. Masło rozgrzej. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej bulion. Gotuj, aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć. Dołóż do niego serek topiony. Gotuj dalej, mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Sos przypraw solą, pieprzem i gałką. Zalej nim składniki w formie. Piecz przez 25 minut w temp. 200 st. C. Posyp plasterkami chili i ew. posiekaną natką