Zapiekanka z boczkiem i ziemniakami
Sycąca, smaczna i aromatyczna!

Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- 1,2 kg ziemniaków
- olej
- 20 dag sera gouda
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj, smaż na oleju i maśle, posyp cukrem, solą. Dodaj mielone mięso, rozdrobnij, przypraw. Smaż 20 minut, mieszając. Dodaj koncentrat z odrobiną wody. Duś. 2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, gotuj na parze 15 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż usmażone mielone mięso, na nim plastry ziemniaków posypane przyprawami i startym żółtym serem. Ułóż na wierzchu usmażone plastry boczku. Piecz 40 minut w temp. 180°C.