Reklama

Reklama

Zapiekanka z boczkiem i ziemniakami

Sycąca, smaczna i aromatyczna!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • 1,2 kg ziemniaków
  • olej
  • 20 dag sera gouda
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek posiekaj, smaż na oleju i maśle, posyp cukrem, solą. Dodaj mielone mięso, rozdrobnij, przypraw. Smaż 20 minut, mieszając. Dodaj koncentrat z odrobiną wody. Duś. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, gotuj na parze 15 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż usmażone mielone mięso, na nim plastry ziemniaków posypane przyprawami i startym żółtym serem. Ułóż na wierzchu usmażone plastry boczku. Piecz 40 minut w temp. 180°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje