Zapiekanka z bułki i sera żółtego - Agnieszka
Bułka wrocławska; ser żółty; 2 szkl. mleka; 1 jajko; ok. 1 łyżeczki pieprzu; gałka muszkatułowa.
Bułkę pokroić w kromki, ser żółty pokroić w plastry ok. 1 cm, najlepiej żeby wielkościowo były podobne do kromek bułki. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian bułkę i ser. Do mleka dodać jajko, pieprz i gałkę muszkatułową, wymieszać i polać tym zapiekankę. Piec pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową) ok 20 - 30 min w temp. 180 - 200 C.
Zapiekankę można urozmaicać na mnóstwo sposobów: można dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą albo podsmażone mięso mielone i sos pomidorowy; pieczarki i kukurydzę albo co jeszcze komu przyjdzie do głowy.