Zapiekanka z grzybami
Przygotujesz ją w godzinę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 50 dag podgrzybków
- 3 cebule
- 15 dag śmietany 18 proc.
- 2 żółtka
- 10 dag sera gorgonzola
- 30 dag sera gouda
- masło
- suszony tymianek
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki ostudź, pokrój w plastry o grubości 1 cm. Grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podduś na rozgrzanym maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola, suszony tymianek, sól i pieprz, wymieszaj.
2. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Składniki podziel na trzy części, ser na cztery. Pierwszą część ziemniaków ułóż w naczyniu, posmaruj częścią sosu grzybowo-serowego i posyp serem, przykryj kolejną porcją ziemniaków. Rób tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posyp dwoma rodzajami sera. Zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Zapiekankę dekoruj świeżym tymiankiem, możesz podawać z ketchupem.