Zapiekanka z grzybami
Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem.
Składniki dla 4 osób:
- 70 dag małych grzybów
- 50 dag szynki lub schabu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 20 dag sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- 3 łyżki mąki
- listki świeżej kolendry lub pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem. Odstaw na godzinę. Obtaczaj w mące i obsmaż na oleju. Posiekane cebule podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj posiekane grzyby i smaż 5 minut.
2. W brytfance ułóż mięso i grzyby z cebulą. W misce wymieszaj śmietanę oraz starty ser żółty. Zalej mięso z grzybami i piecz pod przykryciem około 45 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: 1,5 godziny