Zapiekanka z grzybami

Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem.

Składniki dla 4 osób:

  • 70 dag małych grzybów
  • 50 dag szynki lub schabu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki mąki
  • listki świeżej kolendry lub pietruszki
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem. Odstaw na godzinę. Obtaczaj w mące i obsmaż na oleju. Posiekane cebule podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj posiekane grzyby i smaż 5 minut.

2. W brytfance ułóż mięso i grzyby z cebulą. W misce wymieszaj śmietanę oraz starty ser żółty. Zalej mięso z grzybami i piecz pod przykryciem około 45 minut w temperaturze 180°C.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje