Zapiekanka z jagnięciną
Przepis Ani Starmach
Składniki:
- 600 g mielonej jagnięciny
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Rozmaryn
- Tymianek
- Olej do smażenia
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 marchewki
- 2 puszki pomidorów
- 300 g zielonego groszku
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 60 g tartego sera grana padano
Przygotowanie:Na oleju przysmaż posiekany czosnek i szalotki. Po chwili dodaj mięso i przyprawy. Zalej wszystko winem, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj marchewkę i pomidory. Duś 40 minut, po czym dodaj groszek. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je rozgniecionymi ziemniakami z masłem, całość posyp serem. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 190 stopni.