Zapiekanka z kalafiorem i pomidorami

Zwykle podajemy go w panierce z bułki tartej. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.

Składniki:

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 pomidory
  • duży kalafior
  • szklanka śmietany 22-proc.
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • 2 ząbki czosnku

Reklama

Przygotowanie:
1. Kalafior podziel na różyczki, obgotuj w osolonej wodzie. Mięso wymieszaj z jednym jajkiem i posiekanym czosnkiem, przypraw. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Jajko roztrzep ze śmietaną i serem, przypraw.

2. Formę żaroodporną posmaruj olejem, włóż kalafior, mięso i pomidory. Zamieszaj, polej sosem śmietanowym. Zapiekaj około 40 minut w temp. 180˚C.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | przepis | kalafior | zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje