Zapiekanka z kalafiorem i pomidorami
Zwykle podajemy go w panierce z bułki tartej. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.
Składniki:
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 pomidory
- duży kalafior
- szklanka śmietany 22-proc.
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Kalafior podziel na różyczki, obgotuj w osolonej wodzie. Mięso wymieszaj z jednym jajkiem i posiekanym czosnkiem, przypraw. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Jajko roztrzep ze śmietaną i serem, przypraw.
2. Formę żaroodporną posmaruj olejem, włóż kalafior, mięso i pomidory. Zamieszaj, polej sosem śmietanowym. Zapiekaj około 40 minut w temp. 180˚C.