Zapiekanka z kaszą
Pyszna i sycąca
Sposób przygotowania
1. Kaszę opłucz, przesyp do garnka. Zalej wodą, tak by kasza była przykryta 2-cm warstwą wody. Gotuj 10 min, aż kasza wchłonie wodę. Odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. Pomidory umyj, 3 pokrój w kostkę, a resztę w pasterki. Fetę osącz. Rokpol pokrój. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Połowę pieczarek podsmaż na oleju. Zdejmij, wrzuć kawałeczki indyka. Szybko je obsmaż. Mięso przypraw solą i pieprzem. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej obydwa rodzaje sera oraz podsmażone pieczarki, mięso i kosteczki pomidorów. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Formę posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej przygotowaną masę. Wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i pozostałe pieczarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 45 minut. Udekoruj, np. szczypiorkiem