Zapiekanka z kaszą

Pyszna i sycąca

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera rokpol
  • 40 dag sera feta w kostkach
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • prowansalskie
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Kaszę opłucz, przesyp do garnka. Zalej wodą, tak by kasza była przykryta 2-cm warstwą wody. Gotuj 10 min, aż kasza wchłonie wodę. Odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. 

2. Pomidory umyj, 3 pokrój w kostkę, a resztę w pasterki. Fetę osącz. Rokpol pokrój. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Połowę pieczarek podsmaż na oleju. Zdejmij, wrzuć kawałeczki indyka. Szybko je obsmaż. Mięso przypraw solą i pieprzem. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej obydwa rodzaje sera oraz podsmażone pieczarki, mięso i kosteczki pomidorów. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

3. Formę posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej przygotowaną masę. Wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i pozostałe pieczarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 45 minut. Udekoruj, np. szczypiorkiem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje