Zapiekanka z kiełbasą
Sycąca i bardzo smaczna

Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 3 duże czerwone papryki
- 1 op. (ok. 45 dag) mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 20 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gdy woda ponownie zawrze, gotuj fasolę 7 minut. W tym czasie żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. 2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami. 3. Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy. 4. Jajka kolejno wbijaj do miseczki. Zrób dołeczki w składnikach zapiekanki. Wlej jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C (góra i dół).