Zapiekanka z kiełbasą
Sycąca i bardzo smaczna
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gdy woda ponownie zawrze, gotuj fasolę 7 minut. W tym czasie żaroodporną formę posmaruj tłuszczem.
2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami.
3. Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy.
4. Jajka kolejno wbijaj do miseczki. Zrób dołeczki w składnikach zapiekanki. Wlej jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C (góra i dół).