Reklama

Reklama

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

Kiełbasę pokrój w plastry. Pierś umyj, pokrój w kostkę.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 40 dag kiełbasy chorizo
  • 2 czerwone cebule
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy czosnkowej
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój w plastry. Pierś umyj, pokrój w kostkę, włóż do marynaty przygotowanej z oliwy czosnkowej, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pierś z kurczaka, kiełbasę i pokrojoną w cząstki paprykę.

2. Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, gotuj 15 minut pod przykryciem, wyłącz gaz i pozostaw na tym samym palniku 20 minut, wymieszaj.

3. W naczyniu żaroodpornym rozłóż kawałki masła, wsyp ugotowany ryż i warzywa z mięsem. Delikatnie wymieszaj. Posyp zapiekankę parmezanem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe danie dekoruj natką pietruszki. Podawaj gorące.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje