Zapiekanka z kiełbasą i warzywami
Kiełbasę pokrój w plastry. Pierś umyj, pokrój w kostkę.
Składniki dla 4 osób:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- podwójna pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- 40 dag kiełbasy chorizo
- 2 czerwone cebule
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 15 dag startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy czosnkowej
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój w plastry. Pierś umyj, pokrój w kostkę, włóż do marynaty przygotowanej z oliwy czosnkowej, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pierś z kurczaka, kiełbasę i pokrojoną w cząstki paprykę.
2. Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, gotuj 15 minut pod przykryciem, wyłącz gaz i pozostaw na tym samym palniku 20 minut, wymieszaj.
3. W naczyniu żaroodpornym rozłóż kawałki masła, wsyp ugotowany ryż i warzywa z mięsem. Delikatnie wymieszaj. Posyp zapiekankę parmezanem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe danie dekoruj natką pietruszki. Podawaj gorące.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny