Zapiekanka z kurczaka

Oryginalny pomysł na kurczaka

Zapiekankę możesz udekorować natką z pietruszki
Zapiekankę możesz udekorować natką z pietruszki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 pieczonego kurczaka (bez kości i skóry)
  • 300 g pieczarek
  • 300 g mrożonych warzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • zupa grzybowa z torebki
  • 200 ml śmietany
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • szklanka startego żółtego sera typu cheddar
  • 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj zupę grzybową według przepisu producenta.

2. Obierz i pokrój pieczarki. Podsmaż je na oliwie (4-5 minut). Wrzuć je do zupy, następnie dodaj warzywa, kawałki kurczaka i śmietanę. Zagotuj.

3. Przełóż danie do żaroodpornego naczynia. Pokrój chleb w drobną kostkę. Wymieszaj ze startymi serami. Posyp mieszanką zupę po wierzchu.

4. Piecz 15-20 minut, tak aby wierzch zapiekanki zrobił się chrupiący i złocisty. Podawaj posypaną natką pietruszki, z zieloną sałatą z sosem winegret.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas