Zapiekanka z pomidorami

Przepis na aromatyczną zapiekankę

Zamiast mozarelli, do posypania zapiekanki możesz użyć żółtego sera
Zamiast mozarelli, do posypania zapiekanki możesz użyć żółtego sera123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • 4 większe pomidory
  • 2 cukinie lub bakłażan (według gustu)
  • 25 dag sera mozarella (lub tarty żółty ser)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 gałązki bazylii
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Przestudzone obierz i pokrój w grubsze plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i też pokrój w grube plastry.

2. Cukinię (bakłażana) również pokrój w plastry. Jeśli zdecydujesz się na bakłażana, po pokrojeniu oprósz go solą, odstaw na 20 minut i osącz.

3. Czosnek pokrój w plasterki i na dużym ogniu podsmaż króciutko.

4. Naczynie żaroodporne natłuść. Układaj w nim na przemian ziemniaki oprószone solą i skropione sokiem cytrynowym, pomidory i cukinię. Wyłóż czosnek. Skrop warzywa oliwą, oprósz pieprzem. Posyp pokrojoną mozzarellą lub żółtym serem.

5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż warzywa się lekko przyrumienią. Posyp posiekaną bazylią.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas