Zapiekanka z pomidorami
Przepis na aromatyczną zapiekankę
Składniki:
- 4 większe ziemniaki
- 4 większe pomidory
- 2 cukinie lub bakłażan (według gustu)
- 25 dag sera mozarella (lub tarty żółty ser)
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, oliwa
- 2 gałązki bazylii
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Przestudzone obierz i pokrój w grubsze plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i też pokrój w grube plastry.
2. Cukinię (bakłażana) również pokrój w plastry. Jeśli zdecydujesz się na bakłażana, po pokrojeniu oprósz go solą, odstaw na 20 minut i osącz.
3. Czosnek pokrój w plasterki i na dużym ogniu podsmaż króciutko.
4. Naczynie żaroodporne natłuść. Układaj w nim na przemian ziemniaki oprószone solą i skropione sokiem cytrynowym, pomidory i cukinię. Wyłóż czosnek. Skrop warzywa oliwą, oprósz pieprzem. Posyp pokrojoną mozzarellą lub żółtym serem.
5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż warzywa się lekko przyrumienią. Posyp posiekaną bazylią.