Reklama

Reklama

Zapiekanka z szynką

Sycąca i wyśmienita w smaku!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • 200 g makaronu penne
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 100 g sera żółtego lub mozzarella
  • 1 jajko
  • kilka zielonych oliwek

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj al dente.

Reklama

Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. 

Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym, następnie połóż połowę startego sera i przesmażoną szynkę. Jajko rozbełtaj i wymieszaj ze śmietaną. Makaron zalej sosem i wymieszaj. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki. Na wierzchu posyp pozostałym serem lub poukładaj plastry mozzarelli. 

Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C.

5 minut przed końcem czasu zdejmij folię i jeszcze zapiekaj. Danie podawaj na gorąco.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje