Reklama

Reklama

Zapiekanka z wołowiny według Marco Pierre White'a

Szef kuchni Marco Pierre White przekonuje, że to prostota w kuchni to klucz do sukcesu. "Im mniej kombinujemy z daniem, tym więcej jego smaków zachowujemy" - podkreśla szef kuchni i proponuje przepis na zapiekankę z wołowiny i ziemniaków.

"Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W brytfance rozgrzej tłuszcz i przesmaż 600 gramów pokrojonej w kawałki wołowiny. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodaj do niego cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj łyżkę koncentratu oraz liść laurowy. Wsyp ok. 25 gramów mąki i wymieszaj. Dolej wodę i dodaj kostkę bulionową do duszonych mięs. Przykryj brytfankę i włóż do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę, a naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika jeszcze na godzinę" - instruuje Marco Pierre White.

Reklama

Jeśli po upływie tego czasu mięso wciąż nie będzie miękkie, należy wydłużyć czas pieczenia.

"Następnie do potrawy dodajemy 50 gramów odsączonej kukurydzy i groszku. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Dalej całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pamiętamy, żeby usunąć liść laurowy. Po wystudzeniu potrawę przykrywamy płatem kruchego ciasta (250 gramów) i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni" - dodaje szef kuchni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje