Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami
Przepis na smaczną zapiekankę z żółtym serem.
Podstawowe składniki:
- 80 dag żółtych ziemniaków jednakowej wielkości,
- 20 dag sera ementaler,
- duży ząbek czosnku,
- 5 dag masła,
- 220 ml śmietany kremówki,
- kilka gałązek natki,
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
- 10 dag kiełków rzodkiewki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
2. Przestudzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Wnętrze (wraz z bokami) naczynia żaroodpornego natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, mocno dociskając. Następnie wysmaruj je masłem i poukładaj w nim ziemniaki na zakładkę.
3. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalej nią ziemniaki, posyp posiekaną natką.
4. Wierzch posyp ementalerem startym na tarce z drobnymi oczkami i rozłóż na nim pokrojone na kawałki masło.
5. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor – około 30 minut.
6. Zapiekankę podawaj z kiełkami rzodkiewki i sałatką warzywną.
Przygotowanie ok. 55 minut
Porcja 250 kcal, koszt porcji ok. 3,70 zł, przepis dla 4 osób.