Hit z PRL-u. Nikt nie wierzył, że z resztek powstaje takie pyszne danie

Karolina Woźniak

Doskonałe połączenie smaków, proste składniki - tego dania się nie zapomina
Doskonałe połączenie smaków, proste składniki - tego dania się nie zapominaCanva ProINTERIA.PL

Co to jest forszmak?

Gulasz podany w wydrążonym bochenku chleba, dekorowany świeżą natką pietruszki i gałązką rozmarynu, obok przykrywka z chleba na jasnozielonej serwetce.
Nieco gęstsza wersja forszmaku może być podawana w chlebkuCanva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

Przepis na forszmak

Składniki

  • ok. 300 g mięsa (wieprzowego, wołowego) lub kiełbas
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 800 ml bulionu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • trochę mąki pszennej
  • przyprawy: liśćlaurowy, ziele angielskie, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, sól i pieprz
1 godz. 0 min
3-4
Ceramiczna miska z gorącą zupą gulaszową, w której znajdują się kawałki ziemniaków, marchewki oraz wołowiny, podana z drewnianą łyżką i kromką chleba w tle.
Forszmak to świetne danie dla amatorów sycących, mięsnych potrawCanva ProINTERIA.PL
  • W forszmaku ważna jest kolejność przygotowywania. Zawsze powinniśmy zacząć od obsmażenia pokrojonego na kawałki mięsa na rumiany kolor.
  • Na palniku obok powinien stać gorący bulion w osobnym garnku, pilnujmy, by nie wrzał.
  • Po podsmażeniu mięsa przekładamy go do bulionu.
  • Na patelni po mięsie obsmażamy pokrojoną cebulę, postępujemy podobnie - po przesmażeniu dorzucamy do bulionu z mięsem.
  • Na tym etapie jeśli chcemy użyć marchwi, pieczarek albo papryki to również podsmażamy i dodajemy. Do bulionu wrzucamy przyprawy.
  • Po ok. 10 minutach gotowania dorzucamy pokrojone ogórki kiszone, można także dolać kwasu ogórkowego.
  • Gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  • Doprawiamy w razie potrzeby.
  • Jeśli chcemy nieco zagęścić forszmak, można na osobnej patelni zrobić z masła i mąki zasmażkę i dodać do gulaszu. Jeśli nie - zostawiamy tak jak jest i jemy go niczym zupę gulaszową.
  • Forszmak podajemy z chlebem.
Jak dobrze żyć na skróty? Sztuka wybieraniaContent Studio
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?