Zapiekanka ze szparagami i chlebem
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc koniecznie go wykorzystaj.
Szparagi pozbaw twardych końcówek, wrzuć do wrzątku i gotuj przez minutę. Przelej je zimną wodą i odstaw. Masło zmiksuj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem. Osobno wymieszaj jajka, śmietanę i mleko - masę dopraw solą i pieprzem. Chleb pokrój na kromki, każdą posmaruj zmiksowanym masłem. Połowę kromek ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie połowę szparagów i pokruszoną fetę. Ułóż drugą warstwę chleba, przygnieć i połóż szparagi. Całość zalej masą jajeczną i jeszcze raz ugnieć, by chleb dobrze wchłonął masę.
Naczynie z zapiekanką przykryj folią, dociążając ciężkim naczyniem od góry. Wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wierzch posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 50 minut.