Reklama

Reklama

Zapiekanka ze szparagami i chlebem

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc koniecznie go wykorzystaj.

Czas przyrządzenia: 60 minut + czas odstawienia
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pęczki szparagów
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok. 300 g starego chleba
  • 5 jajek
  • 300 ml gęstej śmietany 18 proc.
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 200 g fety
  • 1 garść parmezanu

Szparagi pozbaw twardych końcówek, wrzuć do wrzątku i gotuj przez minutę. Przelej je zimną wodą i odstaw. Masło zmiksuj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem. Osobno wymieszaj jajka, śmietanę i mleko - masę dopraw solą i pieprzem. Chleb pokrój na kromki, każdą posmaruj zmiksowanym masłem. Połowę kromek ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie połowę szparagów i pokruszoną fetę. Ułóż drugą warstwę chleba, przygnieć i połóż szparagi. Całość zalej masą jajeczną i jeszcze raz ugnieć, by chleb dobrze wchłonął masę.

Reklama

Naczynie z zapiekanką przykryj folią, dociążając ciężkim naczyniem od góry. Wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wierzch posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 50 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje