Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem

Zapiekanka to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To też prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw, by utrzymać zbilansowaną dietę.

Zapiekanka ziemniaczana jest niezwykle sycąca i zdrowa
Zapiekanka ziemniaczana jest niezwykle sycąca i zdrowa 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
  • 300 g żółtego sera
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
  • sól i pieprz do smaku

Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki na półtwardo.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.

Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

Wystudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż warstwę na dnie wysmarowanej oliwą foremki i na to wylej część sosu. Proces powtórz do skończenia się składników, tak, by ostatnią warstwą był sos. Wierzch posyp startym serem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C i zapiecz przez chwilę całość aż zapiekanka się zarumieni.

***

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat