Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Treściwe, sycące, konkretne i przepyszne danie inspirowane nieco tradycyjną grecką musaką. Przypadnie do gustu każdemu, bo oprzeć się tej zapiekance po prostu nie sposób.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • Pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia

Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.

Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 

Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | musaka | zapiekanka ziemniaczana

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy