Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień serwowana na zimno też jest pyszna
Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień serwowana na zimno też jest pyszna123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • Pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
  1. Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni, aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
  2. Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
  4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 
  5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.
"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsatPolsat