Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Treściwe, sycące, konkretne i przepyszne danie inspirowane nieco tradycyjną grecką musaką. Przypadnie do gustu każdemu, bo oprzeć się tej zapiekance po prostu nie sposób.

Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień serwowana na zimno też jest pyszna
Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień serwowana na zimno też jest pyszna123RF/PICSEL
  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
  1. Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni, aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
  2. Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
  4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 
  5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas