Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Treściwe, sycące, konkretne i przepyszne danie inspirowane nieco tradycyjną grecką musaką. Przypadnie do gustu każdemu, bo oprzeć się tej zapiekance po prostu nie sposób.
- 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
- ok. 1 kg ziemniaków
- 600 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 pomidory
- pół kostki masła
- 0,3-0,5 kg żółtego sera
- sól, przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
- Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni, aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
- Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
- W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera.
- Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.
***Zobacz także