Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.Pomysł na sycący obiad
Pyszne i aromatyczne zapiekanki ziemniaczane skradły serca Polaków. To bardzo sycące danie, które nie jest trudne w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje każdemu. Do zapiekanki potrzebujemy tylko kilku składników, a możemy dzięki temu zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Z ziemniakami idealnie będzie współgrać mięso mielone oraz żółty ser, który po upieczeniu będzie idealnie ciągnący się i rozpływający w ustach. Koniecznie zapiszcie ten genialny przepis na zapiekankę z mięsem mielonym.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, warzywami i serem
Jeśli chcecie zjeść sycący, a zarazem bardzo smaczny obiad, spróbujcie pysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Jej smak idealnie podkreślają również inne warzywa (mogą być świeże lub mrożone), a także żółty ser, który rewelacyjnie łączy wszystkie dodatki, a do tego jest chrupiący z zewnątrz i ciągnący od spodu. Razem z pieczeniem czas zrobienia takiego dania wynosi około 60 minut, ale samo jej przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu i jest banalnie proste! Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym, warzywami i serem? Podpowiadamy!
Zobacz również: Na czym polega dieta bulionowa? Zasady i efekty
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- ½ kg mięsa mielonego
- 250 g warzyw mrożonych lub świeżych (np. papryka, brokuły, por, marchewka, groszek, fasolka szparagowa)
- 2 cebule
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 20 dag sera żółtego
- 1 szklanka śmietany
- 2 jajka
- Przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, chili, przyprawa do ziemniaków)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - sposób przygotowania:
- Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie plastry (grubość ok 3-4 mm).
- Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż zarumieni się, a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi.
- Świeże (wcześniej pokrojone) lub mrożone warzywa smażymy na patelni i doprawiamy do smaku.
- Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków (można je posypać przyprawą do ziemniaków), następnie podsmażone warzywa, mięso mielone, na koniec przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
- Śmietanę należy wymieszać z jajkami i doprawiamy pieprzem oraz szczyptą chili.
- Tak przygotowanym sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę i posypujemy ją startym żółtym serem. Naczynie zawiń w folię aluminiową.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 3-40 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia folię, by ser zrobił się złocisty i chrupiący z wierzchu. Pyszna zapiekanka ziemniaczana gotowa! Smacznego!
Zobacz też: