Obiad na kilka dni będziesz mieć z głowy. Sycące dania wystarczy podgrzać

Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy
Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy123RF/PICSEL

Dania jednogarnkowe to wygoda i oszczędność

Szybki obiad w meksykańskim stylu, czyli chili con carne

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki kuminu, łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, łyżeczka sproszkowanej papryczki chili, dwie łyżeczki oregano
  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą albo olejem rzepakowym.
  2. Po kilku minutach dodaj mięso i przyprawy, smaż do zarumienienia.
  3. Dodaj pomidory i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Po 10 minutach dorzuć czerwoną fasolę.
  4. Duś pod przykryciem około 20 minut. Podawaj z ryżem, tortillą lub kromkami świeżego pieczywa.
Danie, które smakuje i świetnie rozgrzewa
Danie, które smakuje i świetnie rozgrzewa 123RF/PICSEL

Szybki obiad z niczego — zapiekanka z ziemniakami

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g kiełbasy, szynki lub boczku
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  2. Wybraną wędlinę oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Jajka wymieszaj ze śmietaną i przyprawami.
  4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podziel na trzy części.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy: ziemniaki, pierwszą porcję sera, wędlinę z cebulą, drugą porcję sera i masę jajeczno-śmietanową.
  6. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch potrawy ostatnią warstwą sera.

Szybki obiad jednogarnkowy bez mięsa — zupa soczewicowa

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
  • ½ l warzywnego bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy123RF/PICSEL
  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez dwie minuty.
  2. Wsyp soczewicę, przyprawy i podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając.
  3. Do garnka wlej bulion. Przykryj naczynie i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 15-20 minut.
  4. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je (lub pomidory z puszki) do garnka z soczewicą i gotuj jeszcze przez kwadrans. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat