Obiad na kilka dni będziesz mieć z głowy. Sycące dania wystarczy podgrzać

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
195
Udostępnij
Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy
Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy123RF/PICSEL

Dania jednogarnkowe to wygoda i oszczędność

Zobacz również:

    Szybki obiad w meksykańskim stylu, czyli chili con carne

    • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
    • 1 czerwona cebula
    • 1 papryka
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: pół łyżeczki kuminu, łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, łyżeczka sproszkowanej papryczki chili, dwie łyżeczki oregano
    1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą albo olejem rzepakowym.
    2. Po kilku minutach dodaj mięso i przyprawy, smaż do zarumienienia.
    3. Dodaj pomidory i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Po 10 minutach dorzuć czerwoną fasolę.
    4. Duś pod przykryciem około 20 minut. Podawaj z ryżem, tortillą lub kromkami świeżego pieczywa.
    Danie, które smakuje i świetnie rozgrzewa
    Danie, które smakuje i świetnie rozgrzewa 123RF/PICSEL

    Szybki obiad z niczego — zapiekanka z ziemniakami

    • 1 kg ziemniaków
    • 300 g kiełbasy, szynki lub boczku
    • 150 g sera żółtego
    • 2 jajka
    • 1 duża cebula
    • 200 ml śmietany 18 proc.
    • przyprawy do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa
    1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
    2. Wybraną wędlinę oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
    3. Jajka wymieszaj ze śmietaną i przyprawami.
    4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podziel na trzy części.
    5. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy: ziemniaki, pierwszą porcję sera, wędlinę z cebulą, drugą porcję sera i masę jajeczno-śmietanową.
    6. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch potrawy ostatnią warstwą sera.

    Szybki obiad jednogarnkowy bez mięsa — zupa soczewicowa

    • 50 g czerwonej soczewicy
    • 1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
    • ½ l warzywnego bulionu
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
    Zupa z soczewicy
    Zupa z soczewicy123RF/PICSEL
    1. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez dwie minuty.
    2. Wsyp soczewicę, przyprawy i podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając.
    3. Do garnka wlej bulion. Przykryj naczynie i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 15-20 minut.
    4. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je (lub pomidory z puszki) do garnka z soczewicą i gotuj jeszcze przez kwadrans. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    „Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczana
    „Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
    Przejdź na