Obiad na kilka dni będziesz mieć z głowy. Sycące dania wystarczy podgrzać

W kuchni cenisz sobie prostotę i oszczędność czasu? Obiady jednogarnkowe przypadną ci do gustu. Bez trudu skomponujesz smaczne potrawy z produktów, które masz w swojej lodówce i spiżarce, przyrządzając sycące dania. Nadają się do podgrzewania, więc domowy posiłek będziesz mieć pod ręką nawet w te dni, kiedy inne obowiązki piętrzą się na potęgę.

Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy
Dania jednogarnkowe to wybawienie dla zabieganych kucharzy123RF/PICSEL

Dania jednogarnkowe to wygoda i oszczędność

Wielokrotnie zadajesz sobie pytanie, co dziś na obiad, a w głowie brakuje pomysłów na domowy posiłek? Zwróć uwagę na zalety dań jednogarnkowych. To przede wszystkim oszczędność czasu. Wystarczy kilka składników, jeden garnek lub patelnia i nieskomplikowany przepis, aby przygotować smaczną potrawę. Przy okazji mniej czasu spędzisz na późniejszym porządkowaniu kuchni i zmywaniu naczyń.

Większość jednogarnkowców nadaje się idealnie do przechowywania w lodówce. Kolejnego dnia wystarczy je podgrzać, więc to rozwiązanie w sam raz dla zabieganych osób, których kalendarz pęka w szwach od codziennych obowiązków. Szybki obiad jednogarnkowy to również doskonała okazja do zużycia resztek z lodówki warzyw, mięsa, czy sera. Nie będziesz w pośpiechu biec do sklepu po kolejne zakupy i unikniesz marnowania jedzenia.

Szybki obiad w meksykańskim stylu, czyli chili con carne

Oto sycące danie jednogarnkowe, w którym mieszają się smaki mięsa mielonego, pomidorów, fasoli, papryki i aromatycznych przypraw. Przepis na chili con carne przyda się wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej i rozgrzewających potraw.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki kuminu, łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, łyżeczka sproszkowanej papryczki chili, dwie łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą albo olejem rzepakowym.
  2. Po kilku minutach dodaj mięso i przyprawy, smaż do zarumienienia.
  3. Dodaj pomidory i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Po 10 minutach dorzuć czerwoną fasolę.
  4. Duś pod przykryciem około 20 minut. Podawaj z ryżem, tortillą lub kromkami świeżego pieczywa.
Do chili con carne możesz dodać także kukurydzę z puszki
Do chili con carne możesz dodać także kukurydzę z puszki123RF/PICSEL

Szybki obiad z niczego — zapiekanka z ziemniakami

Czas na prawdziwy konkret. Zapiekanka z ziemniaków to proste i bardzo sycące danie, które można przygotować w różnych wariantach. Wszystko zależy od składników, które akurat mamy pod ręką. Pasują do niego zarówno warzywne dodatki (np. marchew czy brokuły), jak i mięsne akcenty. Tym razem prezentujemy wariant dla miłośników tych drugich.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g kiełbasy, szynki lub boczku
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  2. Wybraną wędlinę oraz cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Jajka wymieszaj ze śmietaną i przyprawami.
  4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podziel na trzy części.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy: ziemniaki, pierwszą porcję sera, wędlinę z cebulą, drugą porcję sera i masę jajeczno-śmietanową.
  6. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C. 15 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch potrawy ostatnią warstwą sera.

Praktyczna porada: Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, ziemniaki możesz wcześniej krótko podgotować w lekko osolonej wodzie.

Zapiekanki to dania, które pozwalają na łatwe dopasowanie receptury do własnych upodobań
Zapiekanki to dania, które pozwalają na łatwe dopasowanie receptury do własnych upodobań123RF/PICSEL

Szybki obiad jednogarnkowy bez mięsa — zupa soczewicowa

Zupa z soczewicy to gęsta potrawa, która fantastycznie napełnia brzuchy i przyjemnie rozgrzewa. Jesienią i zimą takie zestawienia są jak najbardziej pożądane. Dodatkowo zupa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i stanowi pyszny pomysł na wegetariański obiad.

Składniki:

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 500 g świeżych
  • ½ l warzywnego bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
Gęsta zupa z soczewicy smakuje wyśmienicie
Gęsta zupa z soczewicy smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez dwie minuty.
  2. Wsyp soczewicę, przyprawy i podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając.
  3. Do garnka wlej bulion. Przykryj naczynie i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 15-20 minut.
  4. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je (lub pomidory z puszki) do garnka z soczewicą i gotuj jeszcze przez kwadrans. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas