Rozgrzewający, pożywny i pyszny kapuśniak. Smakuje jak u babci

Talerz ciepłej, pysznej i pożywnej zupy to idealny początek smacznego obiadu, zwłaszcza gdy mowa o okresie zimowym. Chcąc rozkoszować się smakiem i aromatem takiego posiłku, powinniśmy zadbać o dobrej jakości produkty i sprawdzony przepis. Tym razem podpowiadamy, jak przygotować rozgrzewający i wyrazisty kapuśniak, którym przekonamy nawet największego niejadka.

Jak przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny kapuśniak?
Jak przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny kapuśniak?123RF/PICSEL

W czym tkwi sekret idealnego kapuśniaku? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na tzw. bazę zupy, czyli mięsny wywar. W przypadku kapuśniaku warto sięgnąć po żeberka wieprzowe i wędzony boczek, które nadadzą zupie "charakteru". Rzecz jasna, nie można również zapominać o dobrej jakości kapuście kiszonej, bez której nie ma mowy o zrobieniu zupy. Czas zakasać rękawy, i do dzieła!

Pyszny i aromatyczny kapuśniak z kiszoną kapustą - składniki

Do przygotowania naszej zupy potrzebujemy następujących składników:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g wędzonego surowego boczku,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku.

Pyszny i aromatyczny kapuśniak z kiszoną kapustą - przepis

Żeberka dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na trzy, mniejsze kawałki. Żeberka wkładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy zimną wodę i wsypujemy ok. półtorej łyżeczki soli. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.

Seler, pietruszkę i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do garnka z gotującymi się żeberkami. W garnku ląduje również cała cebula (można ją wcześniej odrobinę przypalić na palniku kuchenki), liść laurowy i ziele angielskie. Ponownie gotujemy przez kolejne 30 minut.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, następnie dodajemy do garnka, w której gotujemy zupę.

Robiąc kapuśniak, sięgajmy po dobrej jakości kapustę kiszoną
Robiąc kapuśniak, sięgajmy po dobrej jakości kapustę kiszoną123RF/PICSEL

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, powinniśmy ją przepłukać wodą i odrobinę wycisnąć. Kapustę siekamy na mniejsze kawałki i wraz z kminkiem oraz majerankiem dodajemy do garnka. Od tego momentu zupę musimy gotować jeszcze przez 25 minut. Pod koniec gotowanie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Boczek kroimy na małe kawałeczki i wkładamy na zimną patelnię. Podpalamy palnik pod patelnią i rumienimy boczek na niewielkim ogniu. Przyrumieniony boczek dodajemy do garnka z zupą.

Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy mąkę, regularnie ją mieszając. Następnie do mąki ostrożnie i powoli wlewamy odrobinę wywaru z zupy, energicznie mieszając. Miksturę z mąki i wywaru przelewamy do garnka z zupą, którą gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Dlaczego warto jeść kapuśniak?

Kapuśniak, jak sama nazwa wskazuje, zawiera kapustę, najczęściej tę kiszoną. Z kolei spożywanie różnego rodzaju kiszonek ma niebagatelny wpływ na utrzymanie jelit w dobrej kondycji. Kiszonki to naturalne probiotyki, które ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej i charakteryzują się prozdrowotnym działaniem na perystaltykę jelit.

Ponadto kapusta to bardzo dobre źródło witamin z grupy B , biorących udział w procesach odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz za wytwarzanie czerwonych krwinek.

Kapuśniak powinien mieć stałe miejsce w naszym menu z uwagi na występowanie w kapuście witaminy C - niezbędnej m.in. do utrzymania prawidłowej odporności organizmu. Z kolei zawarte w kapuście żelazo odpowiada za wytwarzanie hemoglobiny i poprawia koncentrację.

Kto powinien spożywać kapuśniak?

Kapuśniak powinien być regularnie spożywany m.in. przez osoby często borykające się z infekcjami. Wspomniana witamina C w kapuście, może zdecydowanie zwiększyć odporność organizmu na wirusy i bakterie, dzięki czemu rzadziej będziemy chorować.

Kapusta to również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i odpowiada za utrzymania uczucia sytości po spożytym posiłku. W związku z tym kapuśniak polecany jest osobom chcącym pozbyć się nadmiarowych kilogramów i zdrowo schudnąć.

Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty?

Umiar w jedzeniu kapusty kiszonej i posiłków, w którym stanowi ona bazę - a mowa o np. kapuśniaku, powinny zachować osoby mające wrażliwy układ pokarmowy. Bowiem spożywanie kapuśniaku może przyczyniać się do wzdęć i bólów brzucha.

Częste zajadanie się kapustą lub kapuśniakiem nie jest także wskazane dla osób zażywających regularnie leki przeciwzakrzepowe. Zawarta w kapuście witamina K może zmniejszać efektywność działania leków.

Z kolei goitrogeny zawarte w kapuście, są substancjami o właściwościach wolotwórczych, dlatego z kapuśniaku i kiszonej kapusty powinny zrezygnować osoby chore na niedoczynność tarczycy.

Pies na lotnisku. Uspokaja, bawi i wywołuje uśmiech© 2025 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas