Reklama

Reklama

​Zapiekanka ziemniaczano-gruszkowa z porem

Prosta i smaczna.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól
  • Por
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g sera gouda
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 gruszka

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pora pokroić w cienkie krążki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, cały czas mieszając wlać mleko i bulion. Gotować ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ziemniaki pokroić w plasterki, gruszkę na ósemki. Ziemniaki i pora układać warstwami w natłuszczonym naczyniu, polewając sosem. Na wierzchu ułożyć gruszkę i boczek polać resztą sosu i posypać startym serem. Zapiekać przez 30 minut  w 175 st. C.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje