Zapiekanka ziemniaczano-gruszkowa z porem
Prosta i smaczna.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Sól
- Por
- 50 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 80 g sera gouda
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 250 ml bulionu
- 250 ml mleka
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 1 gruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pora pokroić w cienkie krążki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, cały czas mieszając wlać mleko i bulion. Gotować ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki pokroić w plasterki, gruszkę na ósemki. Ziemniaki i pora układać warstwami w natłuszczonym naczyniu, polewając sosem. Na wierzchu ułożyć gruszkę i boczek polać resztą sosu i posypać startym serem. Zapiekać przez 30 minut w 175 st. C.