Zapiekanki z pieczywem
Słodkie i pikantne!

Minichlebki z awokado
Składniki
- 4 bułki żytnie lub wieloziarniste
- 3-4 plasterki szynki wołowej
- 1 dojrzałe awokado
- 25 dag żółtego sera
- 20 małych pomidorków
- 3 garście rukoli
- 4 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego, tzw. glazury
- sól
- czarny młotkowany pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem, lubczykiem oraz ze szczyptą soli i pieprzu. Odstaw do lodówki. 2. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki. 3 łyżki oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i pieprzem. Pomidorki polej oliwą. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blaszkę wyłóż pergaminem. Rozłóż pomidorki (rozcięciem do góry) i wstaw do piekarnika. Zapiecz przez 10 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Wyjmij i zsuń z blaszki. 3. Awokado umyj, osusz i wydrąż miąższ. Rozgnieć go widelcem z sokiem z limonki (lub z cytryny) i ze szczyptą soli. Bułki przetnij na połówki i wyjmij ze środka odrobinę miąższu. W zagłębienie włóż po porcji awokado. Przykryj je startym serem i rozłóż po kilka połówek pomidorków. Część bułek posyp pokrojoną szynką. 4. Rozłóż na blaszce i zapiecz przez 5-7 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 st. Podaj posypane porwaną rukolą.

Ziemniaczany frykas z mięsem mielonym
Składniki
- 12 kromek bułki paryskiej
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 40 dag ziemniaków
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 szkl. startego żółtego sera
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 70 ml śmietanki
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Obierz i pokrój na talarki cebule. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na grubej tarce. Wrzuć je na suchą patelnię i podsmaż, aż wyparuje powstający sos. Pieczarki zdejmij na talerz, a na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulki i dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Odłóż 2-3 łyżki cebulki. Do reszty dorzuć mięso i pieczarki. Podsmaż przez 10 minut. Dopraw tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. 2. W tym samym czasie ugotuj w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Zrób piure z dodatkiem parmezanu, żółtka i śmietanki. 3. Kromki bułki ogrzej w tosterze lub na suchej patelni. Natrzyj je czosnkiem i posmaruj masłem. 4. Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko olejem. Wyłóż mięso, przykryj je piure i wyrównaj wierzch. Zapiecz w 170 st. przez 20 minut. Rozłóż grzanki i posyp je serem oraz odłożoną cebulką. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Koszyczki ze szpinakiem
Składniki
- 12 kromek chleba tostowego, jasnego lub pełnoziarnistego
- 2 liście jarmużu lub 15 dag mrożonego
- 20 dag szpinaku, mrożonego w liściach
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 20 dag sera typu feta
- 1/3 szkl. orzeszków pini
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Sposób przygotowania
1. Foremki na muffinki posmaruj masłem. Na kromkach pieczywa rozsmaruj cieniutko miękkie masło. Pieczywem wyłóż foremki tak, by rogi wystawały poza krawędź. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st i zapiecz przez 10 minut, by lekko się zrumieniły. Wyjmij i ostudź w foremkach. 2. Jarmuż umyj i osusz, wytnij twarde części. Pokrój na małe kawałeczki i włóż na patelnię. Dodaj szpinak, 1 łyżeczkę masła, oprósz gałką i solą. Podduś przez 15 minut na malutkim ogniu. Ew. zwiększ ogień, by odparował sok. Dodaj skórkę z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Ser pokrój w małą kostkę. 3. Koszyczki napełnij gorącym, zielonym nadzieniem. Posyp serem i wstaw do piekarnika. Zapiecz przez kilkanaście minut, tylko tyle, by ser się zrumienił.4. Orzeszki podpraż na suchej patelni (możesz użyć też orzechów ziemnych i oprószyć je ostrą papryką). Posyp nimi wierzch koszyczków i ew. oprósz startym parmezanem. Podaj na ciepło

Serniczek z kandyzowanymi owocami
Składniki
- 4 kromki słodkiej bułki, np. maślanej
- 50 dag zmielonego twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 3 łyżki proszku budyniowego, np. waniliowego
- 5 dag + 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub rumowej
- 15 dag mieszanki keksowej
Sposób przygotowania
1. Rozpuść powolutku 5 dag masła. Odstaw do przestudzenia. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i ciągle miksując, dodawaj po łyżce twarogu, łyżeczce proszku budyniowego i esencję. Na końcu wymieszaj masę serową z białkami ubitymi mikserem na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj 2/3 mieszanki keksowej. 2. Piekarnik nagrzej do 180 st. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wylej masę serową. Wyrównaj wierzch i piecz przez 40 minut.3. Bułkę pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą mieszanki i roztopionym masłem. Wyłóż na wierzch sernika, tylko uchylając drzwiczki piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz przez 25 minut. Po lekkim przestygnięciu posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko (ew. wymieszanym z ciemnym kakao).