Zapiekanki z pieczywem

Słodkie i pikantne!

Minichlebki z awokado

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 bułki żytnie lub wieloziarniste
  • 3-4 plasterki szynki wołowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 25 dag żółtego sera
  • 20 małych pomidorków
  • 3 garście rukoli
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego, tzw. glazury
  • sól
  • czarny młotkowany pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem, lubczykiem oraz ze szczyptą soli i pieprzu. Odstaw do lodówki. 

2. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki. 3 łyżki oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i pieprzem. Pomidorki polej oliwą. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blaszkę wyłóż pergaminem. Rozłóż pomidorki (rozcięciem do góry) i wstaw do piekarnika. Zapiecz przez 10 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Wyjmij i zsuń z blaszki. 

3. Awokado umyj, osusz i wydrąż miąższ. Rozgnieć go widelcem z sokiem z limonki (lub z cytryny) i ze szczyptą soli. Bułki przetnij na połówki i wyjmij ze środka odrobinę miąższu. W zagłębienie włóż po porcji awokado. Przykryj je startym serem i rozłóż po kilka połówek pomidorków. Część bułek posyp pokrojoną szynką. 

4. Rozłóż na blaszce i zapiecz przez 5-7 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 st. Podaj posypane porwaną rukolą.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje