Zapiekany kalafior

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 120 g cebuli
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • Pieprz
  • Papryka
  • 50 g sera gouda
  • 20 g masła

 Przygotowanie:

Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone smażyć na oleju, dodać cebule i zioła prowansalskie. Dodać koncentrat pomidorowy i 3/8 litra wody. Gotować 5 minut. Zaciągnąć mąką i doprawić solą, pieprzem i papryką. Sos umieścić w żaroodpornej formie. Na nim ułożyć kalafiora. Posypać startym serem. Zapiekać w 200 st. C przez 30-35 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas