Zapiekany kalafior
Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym.
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 120 g cebuli
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- Łyżka ziół prowansalskich
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- Pieprz
- Papryka
- 50 g sera gouda
- 20 g masła
Przygotowanie:
Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone smażyć na oleju, dodać cebule i zioła prowansalskie. Dodać koncentrat pomidorowy i 3/8 litra wody. Gotować 5 minut. Zaciągnąć mąką i doprawić solą, pieprzem i papryką. Sos umieścić w żaroodpornej formie. Na nim ułożyć kalafiora. Posypać startym serem. Zapiekać w 200 st. C przez 30-35 minut.