Zapiekany obiadek dla dziecka

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla swojej pociechy takie oto danie.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę, zmiksuj lub utłucz na gładkie purée.

2. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony biały ser oraz śmietanę i 1-2 łyżki masła. Miksuj do połączenia składników. Dopraw solą.

3. Szpinak przepłucz, sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki mąki, zasmaż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś, mieszając, kilka minut. Dopraw solą.

4. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż 4 jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj 4 kokilki, posmaruj je masłem. Rozłóż purée, na nim porcje szpinaku i jajka. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 5-10 min w 180 st, aż ser się rozpuści.

Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,50 zł.

Mrożony szpinak szybko można przygotować, ale jego konsystencja rzadko przypada dzieciom do gustu. Lepiej więc sięgać po dostępny przez cały rok liściasty szpinak baby.

Genialna zapiekanka z rybąInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas