Zapiekany obiadek dla dziecka
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla swojej pociechy takie oto danie.
1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę, zmiksuj lub utłucz na gładkie purée.
2. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony biały ser oraz śmietanę i 1-2 łyżki masła. Miksuj do połączenia składników. Dopraw solą.
3. Szpinak przepłucz, sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki mąki, zasmaż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś, mieszając, kilka minut. Dopraw solą.
4. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż 4 jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj 4 kokilki, posmaruj je masłem. Rozłóż purée, na nim porcje szpinaku i jajka. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 5-10 min w 180 st, aż ser się rozpuści.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,50 zł.
Mrożony szpinak szybko można przygotować, ale jego konsystencja rzadko przypada dzieciom do gustu. Lepiej więc sięgać po dostępny przez cały rok liściasty szpinak baby.