Zapomnisz o zwykłych ogórkach małosolnych. Ten jeden składnik zmienia wszystko
Szukasz przepisu na ogórki małosolne? Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie mają swój sprawdzony sposób. Do słojów wkładają specjalny składnik, który sprawia, że o zwykłych małosolnych można zapomnieć. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować ogórki z czerwoną porzeczką.
Spis treści:
Ogórki małosolne świetnie sprawdzają się latem. Idealnie komponują się w sałatkach, czy też smakują solo. Są prawdziwą skarbnicą witamin, źródłem błonnika. Mówi się o nich, że to "naturalne probiotyki". Mało tego, mają mało kalorii i można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Dodatkowym plusem jest to, że ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy mieć sprawdzony przepis, i chwilę cierpliwości. Ogórki małosolne różnią się od kiszonych tym, że ich proces fermentacji trwa krócej.
Jeśli lubicie ogórki małosolne, gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie (woj. lubuskie) mają ciekawą propozycję. Wkładają do słoja dodatkowy składnik - czerwoną porzeczkę. Smak tak przygotowanych ogórków zapamiętacie na długo.
Ogórki małosolne z czerwoną porzeczką - składniki
Do przygotowania przetworów według przepisu KGW potrzebujesz:
- 2 kg świeżych ogórków
- 5-7 kiści czerwonej porzeczki
- 1 główka czosnku
- pęczek świeżego kopru
- 3-4 liście chrzanu
Zalewa:
- 2 litry wody
- 2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
Czytaj również: Zalewa do ogórków, która zawsze wychodzi
Ogórki małosolne z czerwoną porzeczką - wykonanie
To teraz czas na przygotowanie naszych małosolnych. Od czego zacząć? Najpierw włóż ogórki do miski i zalej je zimną wodą. Zostaw je tak na ok. 20 minut. W tym czasie zagotuj w rondlu wodę. Wsyp do niej sól i dokładnie zamieszaj. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki należy przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wyjmij ogórki z wody, poodcinaj im końcówki z obu stron. Teraz można już zacząć układać je do słoików.
Do dużego słoja wkładamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie mogą być obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia - tłumaczą gospodynie.
Smacznego!
Sprawdź także: Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie spleśniały?