Zaprzęg śnieżnych reniferków
Świetny pomysł na święta.
1. Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło (lub margarynę) i 1 jajko. Posiekaj składniki ostrym nożem, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Foremką do ciastek wykrawaj renifery. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż renifery z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
3. Polewę z białej czekolady przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią zwierzaki, odstaw do zastudzenia. Czekoladę deserową (lub ciemną polewę) rozpuść. Użyj do namalowania oczek, pyszczków oraz kopytek. Słodkie renifery podaj na podwieczorek.
15 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 90 kcal, cena 90 gr