Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

Mrożenie to popularny sposób na konserwację żywności. Panuje przekonanie, że mrozić "na później" można wszystko. Nie każdy jednak wie, że po rozmrożeniu niektóre produkty tracą wartości odżywcze. Część z nich może też zyskać mało apetyczny wygląd i konsystencję. Warto zatem wiedzieć, co zamrażać, a co przechowywać w inny sposób.

Korzyści płynące z chłodzenia żywności poznaliśmy w XX wieku, a pierwszą chłodziarko-zamrażarkę wynaleziono dopiero w 1939 roku. Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu się mikroorganizmów poprzez zmniejszenie aktywności niektórych enzymów. Woda zawarta w żywności staje się nieosiągalna dla bakterii, którym jest niezbędna w procesach metabolicznych. Niska temperatura hamuje również procesy jełczenia tłuszczów. Większość mikroorganizmów jednak (poza pasożytami) potrafi przeżyć zamrażanie, dlatego ważne jest, by zachować szczególną ostrożność zarówno przed zamrażaniem, jak i po rozmrożeniu. 

Reklama

Podstawowe zasady mrożenia mięsa

Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso, pod warunkiem, że nie było wcześniej rozmrożone. Proces ten powinien odbywać się w szybkim tempie, dlatego najlepiej nastawić wcześniej zamrażarkę na temperaturę -24 st C. lub uruchomić funkcję szybkiego mrożenia. Jeśli chcesz zamrozić kilka oddzielnych kawałków mięsa, każdy z nich zapakuj w osobną torebkę, by zapobiec ich sklejeniu. Rozmrozisz tylko tyle, ile w danej chwili będziesz potrzebować. 

Jak mrozić ryby?

Podobnie jak w przypadku mięsa, do mrożenia nadają się jedynie ryby, które wcześniej nie były rozmrażane. Najlepiej jest mrozić ryby świeżo złowione, dzięki czemu nawet po czterech miesiącach w zamrażalniku, będziemy mogli cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Przed zamrożenie świeżej ryby należy ją odpowiednio przygotować - wypatroszyć oraz dokładnie oczyścić z łusek. W celu zamrożenia kilku filetów rybnych, przed włożeniem do torebek dobrze jest przełożyć je pergaminem, aby nie zbiły się w jedną całość. 

Jak mrozić gotowe dania?

Gotowe dania, które kupujemy w supermarketach nadają się do mrożenia - oczywiście, pod warunkiem, że nie były wcześniej w zamrażarce. Najlepiej zamrozić je w dniu zakupu. Jeśli chcemy zamrozić samodzielnie przygotowane posiłki np. gulasz czy potrawkę, pod żadnym pozorem nie należy dodawać do nich ryżu, makaronu czy ziemniaków. Dodatki te zmiękną podczas rozmrażania, a potrawa stanie się mało apetyczna. Jeśli chcesz zamrozić mięso gotowane lub pieczone, to musisz pamiętać o tym, że w zamrażalce wyschnie ono i stwardnieje. Najlepiej więc pokroić je na mniejsze plastry lub kawałki i dodać odrobinę sosu. Świetnym pomysłem będzie zamrożenie pierogów, które zostały z obiadu - ważne jednak, by wcześniej je schłodzić. W zamrażarce możesz też śmiało trzymać gotowe ciasto np. na pizzę czy szarlotkę. 

Mrożenie owoców i warzyw

Zdarza się, że bigos czy gulasz po rozmrożeniu jest jeszcze smaczniejszy. W przypadku niektórych warzyw i owoców jest wprost przeciwnie. Musimy pamiętać, by nie zamrażać tych, które zawierają duże ilości wody, jak np. cytrusy, ogórki, sałata czy pomidory. Woda zawarta w komórkach warzyw i owoców podczas mrożenia rozsadzi ich cząstki, co spowoduje utratę jędrności i pogorszenie smaku. Nie zamrażamy też surowych ziemniaków i cebuli, które ściemnieją, natomiast zamrożony majonez i jogurt rozwarstwią się. Nie zaleca się też mrożenia sera żółtego w kawałku, bo niska temperatura sprawi, że będzie się kruszył. Co innego, gdy wcześniej drobno go zetrzemy. 

Czy można zamknąć w zamrażarce ugotowane jajka? Nie - po rozmrożeniu staną się gumowate i niesmaczne. Można zaś mrozić surowe jajka, pod warunkiem, że oddzielimy białka od żółtek. 

Odradza się też mrożenie potraw z dużą ilością czosnku czy pieprzu, gdyż po podgrzaniu będą miały gorzki smak. 

Produktem, który zawsze dobrze się mrozi, jest chleb - niezależnie czy w kawałku, czy pokrojony. Jest on jedynym produktem, który dobrze rozmrażać w temperaturze pokojowej. Zasada jest bowiem taka, że rozmrażanie (szczególnie mięsa) nie powinno przebiegać zbyt gwałtownie. Produkty po wyciągnięciu z zamrażalki należy umieścić w lodówce, w temperaturze ok. 4 st. C. Inaczej jest w przypadku warzyw, owoców czy surowych pierogów, które prosto po wyjęciu możemy wrzucić do gotującej się wody. 

W czym mrozić?

Najlepiej mrozić w przeznaczonych do tego plastikowych torebkach czy pojemnikach. Nie zabierają dużo miejsca, a dzięki szczelnemu zamknięciu zapobiegają utracie walorów smakowych. Ważne, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z woreczka, ponieważ niska temperatura w zamrażalniku może powodować wysuszanie pokarmów. Dobrym sposobem na szybkie odszukanie mrożonek jest podpisywanie opakowań. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje