Zaskakująco pyszne połączenie smaków
Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację.
Zupy kremy mają ogromną liczbę fanów. Nie bez powodu – są proste w przygotowaniu i przyjemnie sycące. Wśród najbardziej popularnych i lubianych jest z pewnością krem marchewkowy. W zależności od sposobu przyrządzenia, może być delikatny i lekko słodkawy, ale też pikantny czy z orientalnym charakterem. Znakomity, wyrazisty smak zyska dzięki imbirowi, kurkumie, kminowi rzymskiemu i słodkiej papryce.
Krem imbirowo-marchewkowy
Sposób przygotowania
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami. Marchew, pietruszkę i imbir obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Dodajemy napój ryżowy. Ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i posypujemy prażonymi pistacjami.