Zaskakująco pyszne połączenie smaków

Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację.

Krem imbirowy
Krem imbirowymateriały prasowe

Zupy kremy mają ogromną liczbę fanów. Nie bez powodu – są proste w przygotowaniu i przyjemnie sycące. Wśród najbardziej popularnych i lubianych jest z pewnością krem marchewkowy. W zależności od sposobu przyrządzenia, może być delikatny i lekko słodkawy, ale też pikantny czy z orientalnym charakterem. Znakomity, wyrazisty smak zyska dzięki imbirowi, kurkumie, kminowi rzymskiemu i słodkiej papryce.

Krem imbirowo-marchewkowy

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami. Marchew, pietruszkę i imbir obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Dodajemy napój ryżowy. Ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i posypujemy prażonymi pistacjami.

Zupa krem z popcornem. Genialny przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas