Reklama

Reklama

Zaskakująco pyszne połączenie smaków

Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację.

Zupy kremy mają ogromną liczbę fanów. Nie bez powodu – są proste w przygotowaniu i przyjemnie sycące. Wśród najbardziej popularnych i lubianych jest z pewnością krem marchewkowy. W zależności od sposobu przyrządzenia, może być delikatny i lekko słodkawy, ale też pikantny czy z orientalnym charakterem. Znakomity, wyrazisty smak zyska dzięki imbirowi, kurkumie, kminowi rzymskiemu i słodkiej papryce.

Krem imbirowo-marchewkowy

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 1 litr wody
  • 200 ml napoju ryżowego np. Sante Organic
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli (np. himalajskiej różowej Sante)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • garść pietruszki do podania
  • garść pistacji do podania

Sposób przygotowania

Reklama

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami. Marchew, pietruszkę i imbir obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Dodajemy napój ryżowy. Ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i posypujemy prażonymi pistacjami.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje