Zawijaniec czekoladowy z kremem

Gotowy w godzinę.

Rolada czekoladowa z kremem
Rolada czekoladowa z kremem123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1,5 dag masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady na wiórki

Przygotowanie:

1. Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, startą czekoladę. Wylej do formy, piecz 15 minut w temp. 180°C.

2. Ciasto połóż na ściereczce, zwiń. Serek zmiksuj z cukrem. Roladę rozwiń, wyłóż serek, zwiń. W garnku rozpuść masło i czekoladę, polej roladę. Obieraczką zrób wiórki z czekolady, udekoruj.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas