Zawijaniec czekoladowy z kremem
Gotowy w godzinę.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag drobnego cukru
- 4 łyżki kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- opakowanie cukru waniliowego
Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 1,5 dag masła
- 5 dag gorzkiej czekolady na wiórki
Przygotowanie:
1. Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, startą czekoladę. Wylej do formy, piecz 15 minut w temp. 180°C.
2. Ciasto połóż na ściereczce, zwiń. Serek zmiksuj z cukrem. Roladę rozwiń, wyłóż serek, zwiń. W garnku rozpuść masło i czekoladę, polej roladę. Obieraczką zrób wiórki z czekolady, udekoruj.