Zawijaski na jogurcie

Pyszne bułeczki, na deser i nie tylko!

Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, by powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. 

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go masą jabłkową. Pozostaw wolne brzegi. Placek zwiń. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia. 

3. Wzdłuż każdej bułeczki przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc duże wgłębienie. Wierzchy bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp orzechami (ew. migdałami). Piecz ok. 35 minut w temp. 180 ºC

Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas