Zdrowe ciastka z aronią
Migdały i siemię lniane zmiel blenderem.
Składniki dla 4-6 osób:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka migdałów
- 2 szklanki aronii
- 2 małe marchewki
- 2 małe jabłka
- 1 banan
- 10 łyżek syropu klonowego
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- 10 śliwek suszonych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Migdały i siemię lniane zmiel blenderem. Wymieszaj je z płatkami i cynamonem. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, banana rozgnieć widelcem, suszone śliwki pokrój. Dodaj je do płatków. Wlej jeszcze syrop klonowy, olej i wsyp aronię. Wymieszaj. Formuj ciastka i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Obróć ciastka na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
Czas przygotowania: 40 minut