Zdrowe frytki z marchewki

Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (około 1–1,5 cm).

Frytki z marchewki
Frytki z marchewkiPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 4 duże marchewki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sól ziołowa:

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listów świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania: 

Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (około 1-1,5 cm). Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą, posyp ziołami. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 25 minut (opcja termoobieg). Przygotuj sól ziołową: utrzyj w moździerzu sól, skórkę z cytryny i listki rozmarynu. Podawaj do frytek.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas