Zdrowe frytki z marchewki
Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (około 1–1,5 cm).
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże marchewki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sól ziołowa:
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka listów świeżego rozmarynu
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (około 1-1,5 cm). Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą, posyp ziołami. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 25 minut (opcja termoobieg). Przygotuj sól ziołową: utrzyj w moździerzu sól, skórkę z cytryny i listki rozmarynu. Podawaj do frytek.
Czas przygotowania: ok. 30 minut