Zdrowe gotowanie
Warzywa najlepiej spożywać w surowej postaci. Niestety nie każdy i nie wszystkie warzywa można konsumować bez wcześniejszej obróbki termicznej.
Dietetyk wyjaśnia nam jak właściwie gotować warzywa, aby zachowały swoje wartości odżywcze.
Blanszowanie, gotowanie na parze, grillowanie - to sposoby na przygotowanie pysznych warzyw z zachowaniem ich właściwości odżywczych. Jednak podczas ich gotowania musimy pamiętać o kilku kluczowych elementach.
- Jeśli gotujemy warzywa to musimy pamiętać, aby ich nie rozgotować. Najwłaściwszym sposobem na ich przygotowanie jest wrzucenie warzyw do niewielkiej ilości gorącej wody.
Blanszowanie najlepsze
- Zalecam również gotowanie warzyw pod przykryciem. Należy również uważać, aby warzywa długo nie leżały w wodzie - wyjaśnia dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Specjalistka przyznaje, że najlepszym sposobem na przyrządzanie warzyw jest ich blanszowanie. To rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. Taka technika gotowania doskonale sprawdzi się np. w przypadku brokułów.
Co więcej, blanszowanie nie obniża w nich zawartości witamin i rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.