Zdrowe gotowanie

Warzywa najlepiej spożywać w surowej postaci. Niestety nie każdy i nie wszystkie warzywa można konsumować bez wcześniejszej obróbki termicznej.

 Najwłaściwszym sposobem na gotowanie warzyw jest wrzucenie ich do niewielkiej ilości gorącej wody.
Najwłaściwszym sposobem na gotowanie warzyw jest wrzucenie ich do niewielkiej ilości gorącej wody. 123RF/PICSEL

Dietetyk wyjaśnia nam jak właściwie gotować warzywa, aby zachowały swoje wartości odżywcze.

Blanszowanie, gotowanie na parze, grillowanie - to sposoby na przygotowanie pysznych warzyw z zachowaniem ich właściwości odżywczych. Jednak podczas ich gotowania musimy pamiętać o kilku kluczowych elementach.

- Jeśli gotujemy warzywa to musimy pamiętać, aby ich nie rozgotować. Najwłaściwszym sposobem na ich przygotowanie jest wrzucenie warzyw do niewielkiej ilości gorącej wody.

Blanszowanie najlepsze

- Zalecam również gotowanie warzyw pod przykryciem. Należy również uważać, aby warzywa długo nie leżały w wodzie - wyjaśnia dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Specjalistka przyznaje, że najlepszym sposobem na przyrządzanie warzyw jest ich blanszowanie. To rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. Taka technika gotowania doskonale sprawdzi się np. w przypadku brokułów.

Co więcej, blanszowanie nie obniża w nich zawartości witamin i rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas