Zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika: Idealne na obiad!
Jeśli i wam znudziły się wam gotowane ziemniaki na obiad, nie trzeba szukać dla nich alternatyw, ale wystarczy podać je w inny sposób! Na szczęście, nie trzeba szukać oryginalnych pomysłów na te smaczne bulwy, ale sięgnąć po sprawdzone i oczywiste rozwiązanie. Pieczone ziemniaki z piekarnika to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie czas, a także szukających zdrowszych odpowiedników popularnych dań. Jak zrobić zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika? Przekonajmy się!
Łatwy sposób na ziemniaki!
Jeśli nie masz siły do żmudnego obierania i gotowania ziemniaków, to upieczenie ich w piekarniku to rozwiązanie idealne. Nie dość, że zachowują wszystkie składniki odżywcze, to przygotowuje się je w ekspresowym tempie. To także pomysł na to, jak zachęcić znudzonych domowników do jedzenia smacznych bulw i to w zdrowy sposób.
Przygotowanie zdrowych ziemniaków
Przygotowanie zdrowych, pieczonych ziemniaków z piekarnika jest banalne. Wystarczy bulwy obrać, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Jeśli zależy nam na czasie, obieranie można pominąć, ale wtedy trzeba dokładnie umyć i wyszorować skórkę ziemniaków z ziemi (ma najwięcej cennych substancji). Jeśli nasze warzywa są pokrojone, wystarczy wsypać je do dużej miski, wkropić odrobinę dowolnego oleju jadalnego i przyprawić.
Jakie przyprawy warto mieć na uwadze? Niezbędny będzie duet, czyli niewielkie ilości soli i pieprzu. Jeśli mamy ochotę na większe urozmaicenie naszych pieczonych ziemniaków w piekarniku, to można posłużyć się także papryką słodką lub ostrą, odrobiną curry, kuminu lub rozmarynu. Do pieczonych ziemniaków pasuje także granulowany czosnek, cebula lub zioła prowansalskie.
Jeśli wybraliśmy już swoją idealną kompozycję przypraw, zawartość miski wystarczy dokładnie zamieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Pieczenie
Zanim umieścimy ziemniaki w piekarniku, trzeba nagrzać urządzenie do temperatury 200 stopni (jeśli jest taka możliwość, można użyć termoobiegu). Warzywa można już umieścić na blasze wyłożonej pergaminem albo w naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest, aby ziemniaki rozłożone były równomiernie, co pozwoli na ich lepsze upieczenie się.
Jak długo trzymać ziemniaki w piekarniku? Wystarczy około 45 minut. Ale w trakcie ich przygotowania warto je przemieszać, co sprawi, że będą bardziej chrupkie.
Po tym czasie zdrowe, pieczone ziemniaki są gotowe! Najlepiej, spożywać je wtedy, kiedy będą jeszcze ciepłe.
Z czym podawać zdrowe, pieczone ziemniaki?
Nasze zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika mogą być podawane na wiele sposobów. Mogą one towarzyszyć mięsom, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je z gulaszami czy innymi gęstymi sosami.
Jeśli nie mamy pomysłu na imprezową przekąskę albo goście wpadli z niezapowiedzianą wizytą, ziemniaki mogą być naszym kołem ratunkowym. W takim przypadku można do nich podać prosty sos czosnkowy na bazie odrobiny majonezu, jogurtu naturalnego i - oczywiście - czosnku.
Zobacz także: