Zdrowe płatki: zastrzyk energii na początek dnia
Pożywne, pełnowartościowe i pyszne! Po takim śniadaniu na pewno do południa będziesz obojętnie przechodzić obok automatów ze słodkimi przekąskami.

Granola zapiekana z owocami
Składniki
- po 2 jabłka i nektarynki
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 garść rodzynek albo żurawiny suszonej
- granola
- 1 szkl. płatków zbożowych
- 10 dag posiekanych migdałów
- 1 garść orzechów laskowych
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Owoce umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z cynamonem oraz rodzynkami. Przełóż do 4 foremek. Skrop sokiem z cytryny. Polej miodem. Lekko przemieszaj. W miseczce połącz sypkie składniki granoli. Stop olej kokosowy z miodem. Dodaj do składników w miseczce, wymieszaj. Owoce przykryj granolą, przemieszaj. Foremki przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 180°C.

Owsianka na musie z dyni
Składniki
- 1 mała dynia piżmowa
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 szkl. płatków owsianych 3 i 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- cynamon do posypania ew. bita śmietana
Sposób przygotowania
Dynię obierz, oczyść z pestek i włókien. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię i smaż, mieszając, aż zrobi się miękka (ok. 5 minut). Potem dodaj wszystkie przyprawy, płatki owsiane oraz mleko. Posłodź miodem. Owsiankę doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut na małym ogniu. Serwuj np. z rozetką bitej śmietany (może być śmietanka kokosowa). Posyp cynamonem.