Reklama

Reklama

Zdrowe płatki: zastrzyk energii na początek dnia

Pożywne, pełnowartościowe i pyszne! Po takim śniadaniu na pewno do południa będziesz obojętnie przechodzić obok automatów ze słodkimi przekąskami.

Granola zapiekana z owocami

Składniki

  • po 2 jabłka i nektarynki
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść rodzynek albo żurawiny suszonej

Składniki - granola

  • 1 szkl. płatków zbożowych
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Owoce umyj, oczyść, pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z cynamonem oraz rodzynkami. Przełóż do 4 foremek. Skrop sokiem z cytryny. Polej miodem. Lekko przemieszaj. W miseczce połącz sypkie składniki granoli. Stop olej kokosowy z miodem. Dodaj do składników w miseczce, wymieszaj. Owoce przykryj granolą, przemieszaj. Foremki przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 180°C. 

Owsianka na musie z dyni

Składniki

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szkl. płatków owsianych 3 i 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon do posypania ew. bita śmietana

Sposób przygotowania

Dynię obierz, oczyść z pestek i włókien. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię i smaż, mieszając, aż zrobi się miękka (ok. 5 minut). Potem dodaj wszystkie przyprawy, płatki owsiane oraz mleko. Posłodź miodem. Owsiankę doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut na małym ogniu. Serwuj np. z rozetką bitej śmietany (może być śmietanka kokosowa). Posyp cynamonem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy