Zdrowe przekąski w 3 smakach

Uprażone orzechy, pestki dyni lub słonecznika są znakomitą alternatywą dla chipsów. Posypane ulubionymi przyprawami smakują jeszcze lepiej.

Po uprażeniu twoja ulubiona mieszanka orzechów będzie jeszcze smaczniejsza!
Po uprażeniu twoja ulubiona mieszanka orzechów będzie jeszcze smaczniejsza!123RF/PICSEL

1. Na słono: po uprażeniu nasiona od razu posyp solą. Do wyboru masz morską, czosnkową, bazyliową, selerową. Przemieszaj i gotowe!

2. Z korzenną nutą: wymieszaj mieloną gałkę muszkatołową z mielonym zielem angielskim, cynamonem i cukrem. Nasiona spryskaj oliwą, posyp przygotowaną mieszanką i upraż.

3. Na pikantnie: orzechy wymieszaj ze stopionym masłem. Potem obficie posyp pieprzem kajeńskim, chili albo mieloną ostrą papryką. Oprósz odrobiną soli i np. drobniutko posiekanego rozmarynu. Upraż.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas